Virtual Reality – tillbaka för att stanna.

Comment

Virtual Reality – tillbaka för att stanna.

Virtual Reality
– tillbaka för att stanna.

 

Vi har hört det förut. Den nya tekniken som kommit för att frälsa världen. 

På 90-talet var VR på allas läppar, med löften om nya upplevelser och resor till andra världar. Vi gick på bio för att se Gräsklipparmannen och Viruosity med Denzel Washington och kittlades och förfasades över den nya teknikens möjligheter och faror.
 
I slutet av 90-talet jobbade jag med TV programmet ”Sajber” i SVT. Jag kommer ihåg att vi gjorde ett reportage om virtuella hus som man kunde röra sig i och utforska. Jättehäftiga grejer, om det inte vore för att grafiken var platt, hackig och pixelerad. VR kunde inte leva upp till sina egna löften, hypen gick över och VR sjönk undan som en rolig gimmick och försvann.
 
Så, vad är annorlunda idag?

Redan idag kan vi skapa miljöer så verkliga att man kan gå på lägenhets- och husvisning virtuellt

För det första så har tekniken kommit så långt att den nu börjar leverera på de löften den gav på 90-talet. Vi kan fortfarande inte röra oss sömlöst mellan perfekta rum och interagera med livslika individer som i Star Trek, men vi kan flytta oss stegvis till nya punkter och röra oss på mindre ytor i miljöer som ligger snubblande nära verkligheten. 

Vår hjärna vill tro på det vi ser och det tar emot att ta ett kliv framåt när man står vid ett balkongräcke och tittar ner. Det krävs bara lite mer datorkraft och lite större lekyta, så har vi snart ”Holosviter” som i Star Trek. 
 
Redan idag kan vi skapa miljöer så verkliga att man kan gå på lägenhets- och husvisning

virtuellt och se på lägenheter och hus  som ännu inte är byggda. Det fungerar och husen säljs. Vi kan streama 360° live video vilket gör det möjligt att få koncertupplevelser eller få delta i konferenser eller möten utan att behöva lämna hemmet eller kontoret. Man kan vara delaktig oavsett ekonomiska möjligheter eller fysiska hinder. Snacka om demokrati.

Tekniken är en sak och ingen liten sak, men den stora skillnaden som gör att VR är här för att stanna är tillgängligheten. Om det bara fanns Oculus Rift headsets så skulle tekniken inte få tillräcklig spridning, men det faktum att du kan gå in på Clas Ohlson och köpa ett hopvikbart headset för 99 spänn, trycka in din smartphone och omedelbart få en egen Virtuell hemmabio, gör att det nu finns ett stort kundunderlag. Och finns det kunder så finns det investerare. Det enda som nu kommer att avgöra om detta blir ännu en kortlivad fluga eller en användbar ny plattform är innehållet som vi stoppar in i produktionerna.
 
Kommer det vara ditt innehåll?

Patrik Malmer, 
VD STARK Corporate Communication


REFERENSER

Prova dessa VR appar:
Within (en stor variation av VR filmer och innehåll) 
SVT360 (SVT’s officiella VR app) 
Roller Coaster VR (Ta en åktur, men glöm inte spypåsen)

VR filmer att se: 
The Matrix, Lawnmower Man, Thirteenth floor.

 


Comment